[Directa] Aires de naftalina

[Directa] Aires de naftalina

Publicat originalment al Setmanari de Comunicació DIRECTA, #330 (setembre 2013)

Aquestes imatges estan extretes d’un llibre de text del 1947 (“Gramática española”, Editorial Luis Vives), amb els segells de Nihil Obstat del bisbe i l’aprovació del censor a la primera pàgina. que ja tenia clissat de feia temps d’entre els llibres d’infantesa de la meva família. Per desgràcia, queden pocs llibres com aquests al fons familiar, però encara podria treure material per un parell o tres de pàgines  L’elaboració d’aquesta pàgina bé hauria valgut un “making of”, per la quantitat de material que tenia marcat i que va quedar fora per falta d’espai, o per la dèria de regirar armaris per trobar llibres amb alguna cosa que fos més ofensiva que la troballa anterior, etc.

Posted on Octubre 17, 2013, in Directa, Fotomuntatges, Tires and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 comentaris.

  1. Molt bona reflexió, i també m’ha fet adonar-me que l’ús incorrecte del “diera” (pretèrit imperfet del subjuntiu) pel correcte “daría” (condicional) ve de lluny i no és una invenció dels gitanos i els garrulos de casa nostra. De fet, al “poema” que apareix aquí, queda retratat quan poc després apareix un “diera” encertat. És com la gent que no fa servir l'”hubiera” (també pretèrit imperfet del subjuntiu) i el fa passar pel condicional, que ha de ser “habría”. Quan en una mateixa frase apareixen dos “hubiera”, l’un encertat i l’altre no, l’error queda retratat, però ni se n’adonen.

    • Ben vist! Hi ha qui atribueix propietats estètiques a certs temps verbals o al seu ús, com aquell odiós ús del condicional en periodisme per expressar conjectures (“Según las primeras informaciones sobre el accidente, habría dos muertos”).

      Jo, personalment, prefereixo dir “hubiere”, s’adiu més al meu estil ;-).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: