[#100] Recepta per cuinar uns bons ninots

Aquesta setmana fa 7 mesos que vaig encetar aquest bloc, i de mica en mica, Dallonses…! ha arribat finalment a l‘entrada número 100! Moltes gràcies a tots els que seguiu aquest bloc, feu-lo córrer i que duri!

No hi ha res com practicar per aprendre, i en aquests mesos he après un munt de coses sobre la il·lustració. La manera de treballar ha anat evolucionant, i he adoptat tècniques que ni tan sols sospitava mesos, setmanes, enrere. El camí de l’autodidacta és així.

(A més a més, el ritme de publicació, de tres entrades setmanals, m’ajuda a exercitar la constància, un múscul que acostumo a tenir flonjo. Però vaja, això ja són coses més personals…)

Ja bufaré una espelma quan faci un any d’aquest bloc. De moment, no se m’acut res millor per a celebrar-ho que compartir el procés d’elaboració de tots aquests ninots. Qui sap si d’aquí a uns mesos el mètode de treball haurà canviat totalment!

Per fer la recepta de ninots necessitarem…

Material

Per fer les vinyetes, utilitzo paper, llapis, de vegades tinta xinesa i pinzell, un escàner, una tauleta gràfica i els programes Inkscape i Photoshop.

Pas 1. Dibuix (i entintat) en paper

Com a exemple, faré servir una pàgina completa d’un projecte en què estic treballant. Com veureu, és més complex que les vinyetes que penjo al bloc i ajuda a veure millor les parts del procés.

L’esbòs inicial el faig amb llapis. Sovint faig servir un portamines amb mines de color blau. Són netes, permeten fer moltes provatures sense embrutar massa la pàgina i, en cas que entinti el dibuix abans d’escanejar-lo, les marques de llapis blau desapareixen amb un petit retoc del contrast a l’ordinador. Així m’estalvio d’haver d’esborrar el llapis.

Nasrudín1

1. Dibuix inicial escanejat

De vegades, quan el dibuix no és gaire complicat, faig l’esbòs directament a ordinador amb la tauleta gràfica. En una capa inferior del programa faig les provatures i esbossos, i en una capa superior faig el dibuix definitiu. Després oculto o esborro la capa inferior.

Pas 2. Entintat i escanejat / escanejat i entintat

Quan entinto directament l’original en paper, utilitzo sempre pinzell i tinta xinesa. M’encanta, i no només perquè té un punt romàntic: el pinzell costa una mica si no tens pràctica, però aviat el domines i et permet fer línies molt expressives i altres efectes que mai no aconseguiries amb retoladors o puntafines.

Si faig l’entintat directament a ordinador, escanejo només el llapis, importo la imatge a Inkscape, que és un programari lliure de dibuix vectorial (similar a l’Adobe Illustrator, però més senzill). Els pinzells d’aquest programa es poden personalitzar per aconseguir línies molt fluïdes i expressives. Col·loco l’original en una capa inferior i, en una capa superior, entinto el dibuix amb l’ajuda d’una tauleta gràfica. Sense la tauleta, la majoria de tasques serien pràcticament impossibles.

Nasrudín2

2. Enquadrament inicial, caixes de les vinyetes, bafarades i text

De vegades, quan el dibuix té una estructura complexa, amb moltes bafarades i vinyetes (com aquestes imatges que poso d’exemple), primer importo l’original escanejat al Photoshop i allà, abans d’entintar, l’enquadro, dibuixo les caixes de les vinyetes, col·loco el text i dibuixo les bafarades o globus de text. Aleshores exporto el resultat per fer el dibuix a Inkscape. Així sé del cert quines àrees quedaran fora de les vinyetes o sota de les bafarades, i ja no em preocupo de dibuixar-les.

Nasrudín3

3. Entintat digital

Pas 3. Color i acabats

Si he entintat el dibuix digitalment, quan el tinc llest l’importo a Photoshop ocultant la capa de l’original escanejat. Si he entintat l’original en paper, ara afegeixo les caixes de les vinyetes, escric el text i tot seguit creo les bafarades mitjançant traçats. Tot ho faig sempre en capes diferenciades. Finalment aplico color o trames (patrons de puntets a dues tintes), llums i ombres i els efectes que calguin, ho exporto en el format que calgui (JPG, TIFF), et voilà!

Nasrudin4

4. Color i retolació final

Ja us podeu imaginar que, en termes de temps, acabo trigant més temps en els passos 2 i 3 que en el dibuix en si. He après que dibuixant i entintant en paper vas més ràpid, però també em sedueix el resultat de dibuixar directament amb l’ordinador. Sigui com sigui, si tens clar el flux de treball i practiques, de mica en mica trigues menys temps a enllestir un dibuix.

Apa, prou teoria. Divendres reprenem la pràctica. Salut!

Posted on Mai 23, 2012, in El tinter, Escrits and tagged . Bookmark the permalink. 1 comentari.

  1. 7 mesos ja!!!! Wow!
    i per molts molt molts mesos més!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: